Suudelma hunnun läpi

Rovasti Risto Santala on vihitty papiksi 1953. Toimittuaan pappistehtävissä kotimaassa ja ulkomailla hän siirtyi 1957 Suomen Lähetysseuran heprealaisen työkeskuksen ja koulun opettajaksi Jerusalemiin. Suomeen palattuaan Santala toimi Helsingin Raamattukoulun rehtorina ja Lahden Joutjärven srk:n kirkkoherrana. Risto Santala on julkaissut eri kielillä yli 20 Raamatun aiheisiin liittyvää kirjaa. 

Tiedot

21,00 €

Israelin kansallisrunoilija Bialik on sanonut, että Raamatun lukeminen muulla kuin alkukielellä on kuin suutelisi morsianta hunnun läpi.

Vuoden 1992 Kirkkoraamatun lukija on hämmästynyt siitä, että nykykäännös poikkeaa suuresti suurten kansainvälisten kielten ratkaisuista. Varsinkin uskomme kannalta keskeisten käsitteiden runsas kato tuntuu estävän sen varauksettoman käytön ekumeenisissa yhteyksissä. Sielu-sana on nyt häivytetty verrattuna 1938 käännökseen 267 jakeesta, aikamme keskusteluissa keskeinen vanhurskaus-sana johdannaisineen on poistettu tai muutettu 277 kertaa, armo-käsite on lieventynyt usein toiseksi ja Jeesuksen suosima sanonta Ihmisen Poika puuttuu nyt Danielin peruslähteestä ja Ilmestyskirjasta. Vanhan testamentin Messias-ennustukset on muunneltu siten, että niiden yhteyksiä Uuteen testamenttiin on vaikea löytää. Uuden käännöksen kieli on lisäsanoineen ja muunnoksineen kiusallisen epätarkkaa eikä vastaa alkukielen dynaamista tyyliä. Tästä syystä Raamatun kestokäyttäjät kyselevät, voiko uutta versiota käyttää ainakaan tällaisenaan opetustyössä ja esim. lähetyskentillä.

Santalan asiantuntemus tämän kirjan aiheeseen perustuu kaiken edellä mainitun lisäksi myös erityisesti heprean, kreikan ja arabian kielten opintoihin. Varsinaisen elämäntyönsä hän onkin tehnyt hepreaksi. Kaikki tämä auttaa kurkistamaan kielimuurin ja morsiushunnun sisäpuolelle. Tässä leikkisän vakavassa tutkielmassaan Risto Santala kertoo omista käytännön havainnoistaan. Hänelle uusi raamatunkäännös on kuin suudelma hunnun läpi.

  • Korkeus: 233 mm
  • Leveys: 158
  • Syvyys: 11 mm
  • Paino: 0,230 kg
  • Sidosasu: nidottu
  • Sivumäärä: 151
  • ISBN: 9789515850522

Kimppatilaustarjous

Kun tilattujen kirjojen yhteishinta ylittää 500 euroa, emme veloita toimituskuluja.